AYDIN BUHARKENT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Pandemi Acil Durum Yönetim Planı

Pandemi Acil Durum Yönetim Planı

 

 

 

 

İÇİNDEKİLER

 

1.   İŞYERİNE İLİŞKİN BİLGİLER. 3

1.1.... İŞYERİ BİLGİLERİ3

1.2.... İŞVEREN/İŞVEREN VEKİLİ BİLGİLERİ3

1.3.... İŞYERİ HEKİMİ BİLGİLERİ3

1.4.... İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BİLGİLERİ3

2.   AMAÇ. 4

3.   HEDEFLER. 4

4.   KAPSAM... 4

5.   DAYANAK. 4

6.   TANIMLAR. 5

7.   GENEL BİLGİLER. 6

8.   HASTALIK TANISI6

9.   PANDEMİ ACİL DURUM YÖNETİM PLANI7

9.1.... PANDEMİ ÖNCESİ HAZIRLIK DÖNEMİ7

9.2.... PANDEMİ DÖNEMİ9

9.3.... PANDEMİ SONRASI DÖNEM... 10

10.EL YIKAMA PROSEDÜRÜ.. 10

11.EL DEZENFEKTANI KULLANMA PROSEDÜRÜ.. 11

12. NAZİLLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PANDEMİK İNFLUENZA ÇALIŞMA RAPORU.. 13

 

                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

1.        İŞYERİNE İLİŞKİN BİLGİLER

 

1.1.    İŞYERİ BİLGİLERİ

 

 

Unvanı                                    : Buharkent İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Adres                                      : İstiklal Mahallesi Hükümet Konağı Hizmet Binası

                                                  Kat : 2 Buharkent/ AYDIN

 

Tel. No                                    : 0256 3913995

 Faaliyet alanı                         : 84.12.11 Eğitime Yönelik Kamu Hizmetleri

Tehlike sınıfı                           : Az Tehlikeli

SGK Sicil Numarası                 : ........

Çalışan sayısı                          : 14

Vergi Dairesi/Vergi No           :

Toplam Kullanım Alanı (m2)   : 210 m2

 

1.2.    İŞVEREN

                Adı - Soyadı                           : Sezgin AYKIRI

               Görevi                                   : Müdür

İŞVERENVEKİLİ BİLGİLERİ

 

Adı - Soyadı                             : Duygu GÜZELARAZ

             Görevi                                     : Şube Müdürü

 

 

1.3.    İŞYERİ HEKİMİ BİLGİLERİ

 

Adı - Soyadı                             : Şu an mevcut değil.

Belge No                                 :

1.4.    İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BİLGİLERİ

 

Adı - Soyadı                             : Mustafa TÜZÜN

Belge Sınıfı                              : B Sınıfı

Belge No                        : 254831                                                                                                                                   

 

2.        AMAÇ

              Bu yönetim planı, Kurumumuz bünyesinde bulunan kişilerin influenza pandemisini tanımalarına, çalışma ortamları ve çevresinde pandemi öncesi dönemde , pandemi sırası ve pandemi sonrası dönemde sorumluluklarının bilincinde ve koordinasyon içinde hareket edecek şekilde; farkındalığın arttırılmasını, işyerinde alınması gereken koruyucu önlemlerin belirlenmesini,  olası salgın durumlarında uyulacak kuralların belirlenmesini ve bulaşın en az düzeyde tutulmasını ve mortalite (Her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranı) ve morbiditenin(hastalığa tutulan/ sağlıklı) azaltılmasını da içeren etkili bir süreç yönetimi ortaya koyarak eğitime yönelik kamu hizmetlerinin sürekliliğini amaçlar.

3.        HEDEFLER

              Bu amaçlara yönelik olarak hazırlanan Pandemik İnfluenza Hazırlık Planı'nın hedefleri;

ü  Pandemiye karşı hazırlık ve faaliyet planlarının temelini oluşturacak teknik bilgileri sunmak,

ü  Pandemi öncesi çalışanlara görev ve sorumluluklarını öğretmek,

ü  Pandemiyle ilgili ilk vakaların farkındalık artırıcı eğitimler ile erken dönemde tespit edilmesini sağlamak,

ü  Bir pandemi sırasında ulusal koordinasyonu, kamu ve özel kuruluşlar arasındaki iş birliğini, kuruluşların rollerini, sorumluluklarını ve yapılması gereken çalışmaları belirlemek,

ü  Etkili bir influenza pandemisi için Acil Durum Planı kapsamında Pandemi tatbikatları yapılarak ilgililerin katılımının sağlanması,

ü  Pandemi faaliyet planlarının hazırlanarak Müdürlüğümüzden sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlara gerçek zamanlı veri aktarımını sağlayacak teknik altyapı ve düzenlemelerin oluşturulması hedeflenmektedir.

 

4.        KAPSAM

 

Bu yönetim planı; Buharkent İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce; İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Üyeleri ve işyeri yetkililerince yerine getirilmesi gereken pandemi önlem ve kontrol uygulamalarını kapsar.

 

5.        DAYANAK

 

13.04.2019 tarih ve 30744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2019/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereği, olası bir İnfluenza (Grip) Pandemisine karşı kurum ve kuruluşların İnfluenza Pandemi Hazırlık Planlarını yapmaları gerektiği bildirilmiştir. Genelgede 50 ve üzeri çalışanı olan kurum ve kuruluşların "İşyerleri için İnfluenza Pandemi Faaliyet Planı" hazırlamasının zorunlu olduğu bildirilmektedir.

 

6.        TANIMLAR

 

İşyeri:                                     Buharkent İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

İnfluenza(Grip):                     Ani başlayan, ateş, kas ağrısı, halsizlik, değişen şiddette solunum yolu tutulumu ile seyreden bir hastalıktır.

Mortalite:                             Latince mors yani ölüm sözcüğü kökenlidir ve ölüm sayısı anlamına gelir.

Mortalite Oranı(Kaba Ölüm Hızı): Bir hastalıktan ya da genel olarak her 1000 kişi başına                   ölümlerin sayısının oranıdır.

Morbidite oranı :                     Morbidite(morbidayt) oranı veya morbidite hızı, istatistiksel bir ölçüm terimi olup,belirli bir zaman diliminde hastalığa tutulanların sayısının sağlıklı kalmış kişilerin sayısına oranıdır.

Olgu Fatalite Hızı:                    Belli bir hastalık nedeniyle tanı konulmuş hastalar için ölüm          oranı.

Hijyen:                                    Sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ya da alınan önlemlerin tümüdür.

El dezenfektanı:                     El hijyeni sağlamak amacı ile kullanılan alkol bazlı el antiseptiği solüsyonu veya jelidir.

Salgın(Epidemi):                    Belirli bir grup insan arasında belirli bir süre boyunca beklenenden daha fazla bulaşıcı hastalık vakasının görülmesi durumudur.

Sürveyans:                      Belirli bir amaca yönelik olarak veri toplanması, toplanan verilerin bir araya getirilerek analizi, raporlanması ve raporların ilgililere bildirilmesinden oluşan dinamik bir süreçtir

Pandemi:                               Bir hastalığın, enfeksiyon etmeninin veya sağlıkla ilgili bir sorunun çeşitli ülkelerde veya bir kıtada yayılması, hatta tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılım göstermesidir.

Pandemi Koordinatörü:        İşyeri üst düzey yöneticisidir. Pandemi öncesi ve sırasında pandemi kontrol ekiplerinin çalışmalarını yönetir ve denetler.

Pandemi Kontrol Ekibi:         Pandemi öncesi ve sırasında işyerinde alınması gereken koruyucu önlemlerin ve olası salgın durumlarında uyulacak kuralların belirlenmesi amacıyla oluşturulan çalışma grubudur. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurul üyeleri kontrol ekibinin doğal üyeleridir.

Planlama sorumlusu:            İşyerinde hastalık nedeni ile devamsızlığı olan çalışanların yerine planlama yapmak üzere görevlendirilmiş İnsan Kaynakları ya da İdari İşler Sorumlusudur.

Bildirim:                                 Sağlık otoritesi tarafından belirlenen formlar veya sistemler yardımı ile tanı koyan hekimler tarafından vaka tanımlarına uyan şüpheli, olası veya kesin tanı konulan vakaların 24 saat süre içinde bildirilmesi işlemidir.

Dezenfektan:                         Cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmaların yok edilmesinde kullanılan ürünlerdir.

Enfeksiyon:                            Bir mikroorganizmanın herhangi bir yolla insan veya hayvan vücuduna girip yerleşerek çoğalmasıdır.

Bulaşma:                                Doğrudan veya dolaylı olarak bir enfeksiyon etkeninin herhangi bir mekanizma ile başka bir konağa ulaşmasıdır.

                       TSM:                                       Toplum Sağlığı Merkezi.

 

7.        GENEL BİLGİLER

 

Çalışma ortamlarında en fazla devamsızlığa yol açan hastalıklardan olan İnfluenza (grip), influenza virüslerinin yol açtığı bir solunum yolu hastalığıdır. Her yas? grubunda görülen ve ölümlere yol açan hastalık, bazı riskli gruplarda ağır seyretmekte ve ölümlere neden olabilmektedir. Özellikle sonbahar ve kıs? aylarında görülen, her yaş grubunu etkileyebilen influenza zaman zaman pek çok kişinin ölümüyle sonuçlanan salgınlara yol açmaktadır.

İnfluenza, damlacık yoluyla ile yayıldığı için bulaşıcılığı çok fazladır ve hasta kişilerin solunum yolu salgılarıyla çevreye yayılan damlacıklar ve bu salgıların bulaştığı eşyalar vasıtasıyla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. Bulaşma hastalık etkenini taşıyan kişilerle temas (tokalaşma, sarılma, öpüşme) ile de olabilmektedir. Hasta kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.

İnfluenza özellikle salgınlar sırasında ciddi boyutta iş gücü kaybına ve ekonomik kayıplara neden olur. Bu kayıplar ve tedavi için sarf edilen çabalar göz önünde bulundurulduğunda, önleme ve kontrol programlarını en iyi şekilde geliştirmek ve yürütmek gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

 

8.        HASTALIK TANISI

 

KLİNİK BELİRTİLER VE BULGULAR

Titreme ile yükselen ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik hastaların çoğunda görülen belirtilerdir. 38°C ateş genellikle üç gün sürer. Bulantı, kusma ve ishal çocuklarda erişkinlere göre daha sıktır. Özellikle beş yaş altı çocuklarda influenza mevsiminde ateş ve yedi günden kısa süreli üst ve/veya alt solunum sistemi belirtisi de görülebilmektedir. Nezle ile ayırıcı tanısı önemlidir (Tablo

 

 

 

 

 

 

1)

 

 

İNFLUENZA

İNFLUENZA

NEZLE

NEZLE

Belirti başlangıcı

   Ani

Basamaklı

Ateş

Belirti başlangıcı

Sıklıkla (genellikle 3-4 gün sürer)

Ani

Nadir

Basamaklı

Kas ağrısı

   Yaygın, sıklıkla şiddetli

Hafif

 

Titreme

 

   Sıklıkla

 

Nadir

 

Burun akıntısı

   Bazen

Sıklıkla

 

Boğazağrısı

 

   Bazen

 

Sıklıkla

 

Göğüs ağrısı

 

   Sıklıkla, ciddi olabilir

 

Hafif-ortaşiddette

Öksürük

   Sıklıkla, ciddi olabilir

Hafif-ortaşiddette

 

Baş ağrısı

   Sıklıkla

Nadir

 

               

     Tablo1. İnfluenza Nezle ayırıcı tanı

 

9.        PANDEMİ ACİL DURUM YÖNETİM PLANI

 

9.1.    PANDEMİ ÖNCESİ HAZIRLIK DÖNEMİ

 

·         Pandemi acil durum yönetim planı çerçevesinde görevlendirilecek olan ekip üyeleri belirlenecek. Kurum Müdürleri 'Pandemi Koordinatörü' olarak, Personelden sorumlu Şb.Müdürü 'Personel Birim Sorumlusu olarak', Destek Hizmetleri Şb. Müdürü Planlama İktisat Sorumlusu İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda deneyimli çalışan / Okul Sağlığı Yönetim Ekibinden bir öğretmen Planlama ve Eğitim Sorumluları olarak pandemi faaliyet planı ve faaliyetler gerçekleştirecektir.

 

·         Koordinatör ve pandemi planlama ekibinin görev ve sorumlulukları yazılı hale getirilerek görev dağılımı yapılacak.

 

·         Kurum içi ve Kurum dışı iletişim: Kurum müdürlüklerinde kurum içi ve kurum dışı iletişim bilgileri tablosu hazırlanacak. İlçe Sağlık Müdürlüğü , İl Pandemi Koordinatörü, İl İSGB birimi ile iletişim sorumluları belirlenecek.

·         Sağlık Bakanlığı'nın önerileri doğrultusunda öncelikle aşı yapılacak personel belirlenecek ve aşı uygulanması desteklenecek. Kurumda ikamet eden kişiler arasında mevsimsel influenza risk grubunda olanlar belirlenecek.

·         Öncelikli sağlık hizmeti alacak personelin belirlenecek(Özel politika gerektiren grupların belirlenmesi) Kurumda çalışan personelin hastalıktan korunması için riskli grupların belirlenecek (Hamile kadınlar, yaşlı bireyler, kronik hastalığı olan personel/kişiler, yeni hastalık atlamış olan personel/kişiler vb.)

·         Risk grubunda bulunan ya da aile fertlerinden birinde risk bulunan bireylerin bilgilendirilmesi yapılacak.

·         Risk grubunda olan kişilerin korunma önlemlerinin (cerrahi maske kullanması vb.) alınması,

·         Kişisel koruyucu önlemlerin kurumda görev yapan personel tarafından uygulanması

 

·         Sağlık Bakanlığı web sayfasının takip edilecek.

·         Kurum çalışanlarına yönelik kişisel koruyucu önlemleri anlatan eğitimler düzenlenecek.

·          Bu eğitimlerde mevsimsel influenza, IBH belirtileri, hasta kişiden bulaşmanın önlenmesi için yapılacaklar ve pandemik influenza ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bilgiler anlatılmalı ve aşağıdaki konulardan bahsedilmelidir.( Sağlık Bakanlığı web sayfasının takip edilmesi)

·         Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız mendille kapatılmalı ve bu mendil çöpe atılmalıdır. Mendile ulaşılamadığı durumlarda kol içine hapşırılmalı/öksürülmelidir

·         Elleri yıkamak influenza ve diğer bulaşıcı hastalıklardan koruyacak en önemli önlemlerdendir. Öksürük, hapşırık sonrası, yemekten önce ve sonra, tuvalet kullanılmışsa, kapı kolu, merdivenlerin trabzanlarına dokunulmuşsa eller yıkanmalıdır. Eller, su ve sabunla yıkanmalı, su-sabun temin edilemediği durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmelidir.

·         Eller yıkandıktan sonra, tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulanıp, musluk bu havlu ile kapatılmalı ve havlu çöp kutusuna atılmalıdır.

·         Mümkün olduğu kadar çalışanlar ellerini, ağızlarına ve gözlerine temas ettirmemelidir.

·         Mümkün olduğu kadar toplu etkinliklerden kaçınılmalı, yapılacaksa etkinlikler açık havada düzenlenmelidir.

·         Kurumumuzda odalar hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırılması sağlanacaktır

·         Türkçe bilmeyen öğrenci ve çalışanlar için tercüman sağlanacak.

·         Kurumuzda özellikle pandemi dönemlerinde temizliğin sağlanması hastalığın bulaşının engellenmesinde önemli rol oynayacağı için kurumda temizlik Temizlik Prosedürü yapılacaktır.

·         Hizmetin sürdürülebilmesi için alternatif planlamalar yapılacaktır. Orta şiddetli bir pandemide yaklaşık beş kişiden birinin hasta olması beklenmektedir. Kurumda çalışan personelin de hasta olabileceği göz önüne alınarak, kurumda çalışanların işe gelmemeleri durumunda hizmetin sürdürülebilmesine yönelik personel planlaması yapılarak kritik görevde ki kişilerin yedeği seçilecektir.

·         Hijyenik maske (Cerrahi maske) ihtiyacına, teminine ve erişilebilir olmasına yönelik planlama yapılacak.

·         Pandemik İnfluenza Faaliyet Planı Kontrol Listesi ile faaliyetler takip edilecek ve eksikler giderilecektir.

 

·         Pandemi Faaliyet Planlarının Tatbikatının Yapılması

Kurumda pandemi faaliyet planı uygunluğunun ve işlerliğinin değerlendirilmesi amacı ile sağlık müdürlüğü ile birlikte tatbikat yapılacak, tatbikat sırasında belirlenen eksikliklerin düzenlenmesine yönelik çalışmalar yürütülecektir.

 

 

9.2.    PANDEMİ DÖNEMİ

·         İşe devamsızlık bilgilerinin kurumlar arası veri akışı koordinatörlerce sağlanacaktır.  Rapor alan çalışanlar kayıt altına alınacaktır.

·         Olası influenza vakasına ait personel devamsızlıkları günlük olarak takip edilecektir.  İlçe Devlet Hastanesi Başhekimliğine bildirecektir.(Devamsızlık bilgileri kurumlar arası veri akışı yayımlanacak prosedürlere göre yapılacaktır.)

·         Bu konuda rapor alan çalışanlar idareyi ivedilikle bilgilendireceklerdir.

·          IBH belirtisi olan çalışan kurumuna ivedi bilgi verecek  işe gelmeyecektir.

·         Birim şefleri tarafından çalışanlar değerlendirilmeli ve hastalık belirtisi gösteren çalışanlar üst amire ve İSG bürosuna haber vererek çalışan birinci basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmeleri sağlanacaktır. Sağlık müdürlüğü bu konuda sorumlu tutulan yöneticilere IBH'ın tanımı, devamsızlık takibinin önemi ve istenecek bilgiler konusunda kısa bir eğitim vermelidir

·         İnfluenza benzeri hastalık belirtileri gösteren vakaların iyileşme süreçlerini evde geçirmeleri sağlanacak.

·          Hasta kişilerin 7-10 gün içerisinde iyileşmesi beklenmektedir. Ancak bu süre bazı durumlarda uzayabilmektedir. İnfluenza benzeri hastalık nedeniyle eve gönderilen öğrenci ya da personelin hastalık belirtileri geçene ve kendini günlük faaliyetlerini yapabilecek kadar iyi hissedene dek eğitim kurumuna gelmemesi ve risk grubunda olan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarının sağlanması tavsiye edilmelidir. Bu dönemde hasta kişilerin mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamaları ve kalabalık ortamlardan (sinema, konser, toplu taşıma araçları gibi) uzak tutulmaları konusunda bilgi verilecektir. (Bu durumun yöneticilere bildirilmesi, hastalığın kurumundaki durumunun değerlendirilmesi yönünden çok önemlidir.)

·         Kurumda genelinde özellikle solunum yoluyla bulaşan hastalıklara yönelik enfeksiyondan ve kontrol önlemlerinin artırılması amacıyla semptom gösteren kişilere yönelik maske dağıtımı, hastalık belirtisi gösteren kişilerin ayrı bir alanda takibi ve izolasyonu vb. planlanacaktır.

·         Personelin eve dönerken toplu ulaşım aracı kullanma zorunluluğu olması durumunda ağız ve burnunun cerrahi maske ya da temiz bir mendille kapatacaktır.

·         Kurumda alınacak temizlik önlemleri

·         Yetkili idare tarafından yapılan temizlik planına göre temizlik personeli

·         İnfluenza virüsleri yüzeylerde uzun süre aktif kalabilirler.Ancak temizlik uygulamalarını takiben hızla yok olurlar. Çalışanların ve ziyaretçilerin çok fazla temas ettikleri yüzeyler (kapı kolları, tuvalet kapıları, lavabo muslukları, bilgisayar klavye ve fareleri, servis kapı kolları ve oturma yerlerinde tutunmaya yarayan kollar vb.) bulaşma gerçekleşebileceği için günde en az iki kez temizlenecektir.( Dezenfeksiyonu için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen oranda sulandırılmış çamaşır suyu yeterlidir.) Böylelikle hastalığın bulaşmasını önleyici etki sağlanmış olacaktır.

·          Temizlik personellerinin bu işleri yaparken eldiven giyeceklerdir.

·         Temizlik, temiz alandan kirli alana doğru yapılmalıdır

·         Temizlik malzemeleri her bölüm için ayrı olmalı ve temizlik malzemeleri kendi ambalajlarında ya da etiketlenmiş olarak saklanmalıdır.

·         Temizlik için kullanılan malzemeler ıslak bırakılmamalıdır. Temizlik bitiminde malzemeler uygun şekilde yıkanıp kurutulmalıdır. Temizlik malzemeleri ve paspaslar mutlaka kuru olarak, mümkünse ayrı bir oda/bölmede saklanmalıdır.

·         Temizlik için kullanılacak çamaşır suyunun sulandırılma işlemi günlük olarak yapılmalıdır. Temizlik için hazırlanan bu su, fazla kirlendiğinde veya bir bölümden başka bir bölüme geçerken değiştirilmelidir.

·         Zemin ve koridorlar günlük olarak ve/veya kirlendikçe paspaslanmalı, ardından kurulanmalıdır.

·          Lavabo temizliği: Lavabo ve etrafı günlük ve görünür kirlenme oldukça su ve deterjan ile temizlenmeli, çamaşır suyuyla dezenfekte edilmelidir.

     

 

9.3.    PANDEMİ SONRASI DÖNEM

 

·                     Pandemi sonrası dönemde öncelikle pandeminin iş gücü ve ekonomik anlamda olumlu ve olumsuz etkileri saptanmalı ve raporlanmalıdır.

·                     Pandemi döneminde bakımı aksatılmış ekipmanlar ve tedarik süreçlerinde yaşanan aksaklıklar nedeni ile ortaya çıkan üretim ve iş gücü kayıpları dikkate alınmalıdır.

·                     Fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar belirlenmeli, listelenmeli, çalışanlardan geri bildirim alınarak öneriler geliştirilmelidir.

·                     Pandemi sonrası dönem yeni bir pandemi dalgası öncesi hazırlık dönemi olarak kabul edilmeli, plandaki aksamalar ve giderilmesi gereken eksikliklere göre pandemi yönetim planında güncellemeler yapılmalıdır.

 

10.     EL YIKAMA PROSEDÜRÜ

 

·                     Eller akan, ılık suyla ıslatılmalıdır.

·                     Islak eller sabunla iyice köpürtülmelidir.

·                     Ellerin her noktası (avuç içi, parmak araları, bilekler) iyice ovalanmalıdır.

·                     Ellerin her noktasının sabunla iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır.

·                     İyi el yıkama işlemi sabunla 20'ye kadar sayarak gerçekleşir.

·                     Eller uygun biçimde sabunlandıktan sonra iyice durulanmalıdır.

·                     Yıkama işleminden sonra eller kâğıt havlu ile iyice kurulanmalıdır.

·                     Musluk kâğıt havlu ile kapatılmalı ve çöp kutusuna temas etmeden atılmalıdır.

 

 

11.     EL DEZENFEKTANI KULLANMA PROSEDÜRÜ

 

·                     Avuç içine tüm eli ıslatacak miktarda sıvı dezenfektan alınmalıdır.

·                     Avuç içleri birbiriyle ovuşturularak sıvı dezenfektanın ellerin tüm yüzeyine yayılması sağlanmalıdır.

·                     Sıvı dezenfektan bilekler dâhil ellerin her iki yüzeyine yayılmalıdır.

·                     Eller birbirine ovuşturularak sıvı dezenfektanın kuruması beklenmelidir.

·                     Ellerde görünür bir kirlilik var ise el dezenfektanı kullanılmamalı, eller yıkanarak hijyen sağlanmalıdır.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PANDEMİ KOORDİNASYON VE PLANLAMA EKİBİ

Sezgin AYKIRI

İlçe Milli Eğitim Müdürü

Duygu GÜZELARAZ

İşveren Vekili / Şube Müdürü

İstiklal Mah. Çolak İbrahim Cad No97 Hükümet Konağı 2. Kat. Buharkent / AYDIN - 0 (256) 391 3995

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.